logo
Super User

Super UserΤο ψυχόδραμα στη Νησίδα!

Το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού 'Νησίδα' στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιστημονικών συνεργασιών της, οργανώνει  εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα:

'Οι μινιατούρες στην ψυχοθεραπεία'

Μικροσκοπικές φιγούρες και αντικείμενα, που δείχνουν να προορίζονται για παιδιά αλλά και για ενήλικες, που νιώθουν ακόμη τον ενθουσιασμό ενός παιδιού.
Οι μινιατούρες αποκτούν φωνή και αφήνουν χώρο για δράση στο πλαίσιο μιας ατομικής, ζευγαρικής ή ομαδικής συνεδρίας. 
Μικρόκοσμος στον οποίο παρεμβαίνει ο θεραπευόμενος όπως θέλει και με τη βοήθεια του θεραπευτή επιχειρεί αλλαγές, τις οποίες βλέπει και μπορεί να διορθώσει ανά πάσα στιγμή.
Πώς μπορούν, όμως, να αξιοποιηθούν οι μινιατούρες σε μια συνεδρία ή πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς λόγους;
Σε αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα παρουσιαστούν τρόποι, με τους οποίους μπορεί ένας θεραπευτής να ενσωματώσει τις μινιατούρες στο κλινικό του έργο. 
Απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και φοιτητές Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δράση.

 

Ημερομηνία: Σάββατο 23/5/15
Ώρες σεμιναρίου: 10 π.μ- 18:00 μ.μ
Εισηγήτρια: Νέλη Βυζαντιάδου
Χώρος: Κέντρο Νησίδα (www.nisida.gr), Τσιμισκή 128, Θεσσαλονίκη
Κόστος συμμετοχής:35 ευρώ- 25 ευρώ για φοιτητές
Εγγραφές: έως 20/5/15
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2310245524 (Εύα Θεοδοσιάδου)

Συνημμένο θα βρείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου

 

Συντονίστρια σεμιναρίου: Νέλη Βυζαντιάδου – Παρίντα, πιστοποιημένη, από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχοδραματιστών, θεραπεύτρια, επόπτρια & εκπαιδεύτρια ψυχοδράματος (μέλος British Psychodrama Association & International Association of Group Psychotherapy) 
Συστημική σύμβουλος ζεύγους

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 10:09

Νέα ομάδα γονέων ξεκινάει!

....σε κύκλο 4 συναντήσεων με θέμα 'Οριοθετώ το Παιδί μου' ! Κάθε Τρίτη 18:00-20:00!

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 12:43

Νέα ομάδα γονέων ξεκινάει!

Ο κύκλος με θέμα 'Επικοινωνώ με το Παιδί μου' στοχεύει στην ενίσχυση της σχέσης μας με το παιδί μέσα από τη βελτίωση της επικοινωνίας μας μαζί του. 
Οι συναντήσεις του κύκλου αυτού θα γίνονται κάθε Τρίτη 18:00- 20:00 για έναν μήνα.
Δηλώστε συμμετοχές στο 2310245524. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε http://www.nisida.gr/index.php/omades-goneon/epikoinono-me-to-paidi-mou
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 15:22

Γνωρίστε μας

Η ομάδα ψυχολόγων του Κέντρου ‘Νησίδα’ διαθέτει πολυφωνία. Τα μέλη της διαφοροποιούνται ως προς της εκπαίδευση και κλινική τους εμπειρία παρέχοντας τη δυνατότητα να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα ευρύ πεδίο αναγκών σας. Τα μέλη μας διαθέτουν εκπαίδευση και εμπειρία σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές διαφόρων προσεγγίσεων (συστημικής, γνωστικοσυμπεριφοριστικής, ομαδικής ψυχοθεραπείας) και σε παιδική συμπτωματολογία κοινωνικού, αναπτυξιακού και σχολικού φάσματος (αυτισμός, σύνδρομο Asperger μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, κοινωνικές δεξιότητες κλ.π).
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 08:32

Συχνές ερωτήσεις

Χρειάζομαι βοήθεια. Να πάω σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο;

Υπάρχει συχνά σύγχυση σε σχέση με το ποια από τις δύο ειδικότητες θα βοηθούσε περισσότερο στο πρόβλημα σας. Θα γινόταν ίσως πιο ξεκάθαρο αν σκεφτείτε την εκπαίδευση του καθενός. Ο ψυχίατρος είναι κατά βάση γιατρός και ως τέτοιος, προσπαθεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων. Βλέπει τα προβλήματα αυτά σε μια οργανική βάση και συνταγογραφώντας συχνά φάρμακα, ίσως παράλληλα και με ψυχοθεραπεία, προσπαθεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Στη λογική των περιπτώσεων ο ψυχίατρος έχει συνδεθεί με τις "δύσκολες" περιπτώσεις ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών και αυτό επειδή πράγματι στις ‘δύσκολες’ περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που η φαρμακοθεραπεία πολλές φορές είναι απαραίτητη.

Ο ψυχολόγος δεν έχει ιατρική εκπαίδευση αλλά η εκπαίδευση του έχει τις ρίζες του στη φιλοσοφία και στις κοινωνικές επιστήμες. Βλέπει στα ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα προσωπικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς παράγοντες και προσπαθεί να ‘συμμαχήσει’ με το συναίσθημα, τη λογική, τη συμπεριφορά και την ψυχή του πελάτη. Στη "συμμαχία" αυτή χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνικές της ψυχοθεραπείας για να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες των ψυχολογικών δυσκολιών του ατόμου που αυτές μπορεί να βρίσκονται στον τρόπο σκέψης του, στις σχέσεις του, στην αυτοεικόνα του.

Το πού θα αποφασίσετε να απευθυνθείτε έχει λοιπόν κυρίως να κάνει με το πώς εσείς ο ίδιος βλέπετε το πρόβλημα σας. Είναι κατά τη γνώμη αλλά και την οπτική τη δική σας τέτοιο που χρειάζεται η μέγιστη εξωτερική παρέμβαση για την επίλυσή του με τη χρήση και κάποιου φαρμάκου ή είναι εφικτή η αντιμετώπιση του με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού που διαθέτεται ως προσωπικότητα;

Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο ειδικότητες χρειάζεται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα. Ο ψυχολόγος παρέχοντας ψυχοθεραπεία και ο ψυχίατρος φαρμακοθεραπεία. Μπορεί δηλαδή να συσταθεί στον ασθενή του ψυχιάτρου να επισκεφθεί και ψυχολόγο ή το αντίστροφο. Εφόσον υπάρχει ανάγκη ο ψυχίατρος ή ψυχολόγος σας (ανάλογα με το ποιον θα επιλέξετε να προσεγγίσετε) θα σας το συστήσει.

 

Παρέχουν όλοι οι ψυχολόγοι ψυχοθεραπεία;

Με βάση το νόμο, σε ότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα του ψυχολόγου ο κάθε ψυχολόγος μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας (δεδομένου ότι ασκεί νόμιμα το επάγγελμά του, είναι δηλαδή κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος). Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, μέσα σε πολλές άλλες που παρέχει ο ψυχολόγος και για την οποία υπάρχουν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι καταρτισμένοι στην ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι, έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπείας που συνήθως είναι άνω των τριών ετών. Στα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα ψυχοθεραπείας γίνεται η πρακτική κυρίως εκπαίδευσή τους σε διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις ανάλογα με το πρόγραμμα (γνωστικοσυμπεριφορική προσέγγιση, συστημική προσέγγιση, ψυχανάλυση κλπ).

Εκεί ο επαγγελματίας ψυχολόγος αποκτά ψυχοθεραπευτικές δεξιότητες και εξοπλίζεται με τεχνικές πολύτιμες για την ποιότητα της υπηρεσίας του. Πολλοί ψυχίατροι επίσης θέλοντας να αξιοποιήσουν και οι ίδιοι τη δύναμη της ψυχοθεραπείας, εκπαιδεύονται σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και ψυχοθεραπευτικά στους ασθενείς τους.

 

Ενημερώθηκα για τις υπηρεσίες του Κέντρου "Νησίδα". Να μπω σε κάποια από τις ομάδες ή να ζητήσω ατομικές συνεδρίες;

Η κάθε μορφή υποστήριξης (ατομική- ομαδική) έχει τα δικά της ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Τα οφέλη της ομάδας είναι πολλαπλά γιατί βασίζονται στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη. Μια σχέση εμπιστοσύνης, μοιράσματος, ανταλλαγής ιδεών, αλληλοϋποστήριξης. Επίσης η οικονομική επιβάρυνση του ατόμου που συμμετέχει σε ομάδα είναι μικρότερη.

Οι ατομικές συνεδρίες έχουν το πλεονέκτημα να είναι απόλυτα εξατομικευμένες. Ο ψυχολόγος είναι στην αποκλειστική διαθεσιμότητα του πελάτη του για την ώρα της συνεδρίας, η οποία ως προς το περιεχόμενο και τη θεματολογία αγγίζει τις προσωπικές μοναδικές του ανάγκες. Επίσης, το ραντεβού της συνεδρίας ορίζεται από κοινού ανάμεσα στον πελάτη και στον ψυχολόγο και μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτο.

 

Δεν καταλαβαίνω τη διαφορά ανάμεσα σε συμβουλευτική και σε ψυχοθεραπεία.

Πολλές φορές, οι λόγοι που οδηγούν κάποιον σε έναν ψυχολόγο μπορεί να έχουν να κάνουν περισσότερο με ανάγκες συμβουλευτικής και όχι ψυχοθεραπείας. Στη συμβουλευτική ο ψυχολόγος καθοδηγεί,  μοιράζεται τη γνώση του, θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα ότι εκπαιδεύει. Στην ψυχοθεραπεία ο ψυχολόγος δεν τοποθετείται μέσα από μια θέση "αυτού που ξέρει" γιατί ο θεραπευόμενος καλείται να γνωρίσει τη δική του αλήθεια. Η συμβουλευτική έχει μικρότερη χρονική διάρκεια, το αίτημα του πελάτη μπορεί να καλυφθεί ακόμα και σε μία συνεδρία. Στην ψυχοθεραπεία η διάρκεια είναι πιο μακροπρόθεσμη. Στην ψυχοθεραπεία απαιτείται μια συστηματικότητα στις συνεδρίες, ενώ οι συνεδρίες συμβουλευτικής μπορεί να προκύπτουν εκτάκτως, όταν εμφανιστεί ανάγκη συμβουλευτικής- πληροφόρησης.

Αιτήματα για παράδειγμα συμβουλευτικής θα μπορούσαν να είναι: πώς να ανακοινώσω στο παιδί μου τον ερχομό δεύτερου μωρού στην οικογένεια; Πώς να βοηθήσω το γιο μου να αποφασίσει να δει κάποιον ειδικό; Πώς να καταλάβω ποιο επάγγελμα μου ταιριάζει; (επαγγελματικός προσανατολισμός) κλπ

Αιτήματα ψυχοθεραπείας θα μπορούσαν να είναι: έχω έντονο άγχος, δεν αντλώ ικανοποίηση από τη σχέση μου, έχω χαμηλή αυτοπεποίθηση, έχω ψυχοσωματικά συμπτώματα, νομίζω ότι έχω κατάθλιψη, έχω κάποιο δίλημμα που με βασανίζει …κλπ

 

Πρόβλημα στην οικογένεια. Οικογενειακή ή ατομική ψυχοθεραπεία;

Εξαρτάται από το πόσοι σύμμαχοι υπάρχουν για τη θεραπευτική σχέση! Για τους συστημικούς (οικογενειακούς) θεραπευτές, τις περισσότερες φορές η συμμετοχή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας είναι πολύτιμη και βοηθητική καθώς όλο το σύστημα συμμετέχει στην ανάπτυξη των δυσκολιών που χαρακτηρίζουν τα μέλη του.

Ωστόσο, όταν αυτό δεν είναι εφικτό,  μπορούμε να δουλέψουμε με το δυναμικό ενός μέλους επιδιώκοντας συνολική αλλαγή στις οικογενειακές σχέσεις μέσα από τη δική του μεμονωμένη προσπάθεια.

 

Πως να προετοιμάσω το παιδί μου για την επίσκεψη στον ψυχολόγο;

Η απόφαση του γονέα να απευθυνθεί σε έναν ειδικό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί δεν είναι εύκολο βήμα. Μία επόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο γονιός είναι πως θα φέρει και το παιδί στον ψυχολόγο.

Συχνά οι γονείς βρίσκονται σε μεγάλη αμηχανία. Τί να του πω; Πώς θα το πάρει; είναι μερικές από τις ερωτήσεις που βασανίζουν τη σκέψη τους. Εξίσου συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με παιδιά που δεν ξέρουν ποιοι είμαστε ή γιατί τα έχουν φέρει σε μας οι γονείς του. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως της θεραπευτικής σχέσης είναι η ειλικρίνεια. Ειλικρίνεια ανάμεσα σε μας και τους γονείς και σίγουρα ανάμεσα σε μας και τα παιδιά. Η ειλικρίνεια αυτή μπορεί να ξεκινήσει πριν ακόμα περάσει το παιδί το κατώφλι μας. Όπως εξηγεί ο γονιός στο παιδί ότι πηγαίνει στο γιατρό γιατί έχει πυρετούλι και πρέπει να γίνει καλά, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να του εξηγήσει ότι π.χ. τώρα τελευταία επειδή είναι λυπημένο ή επειδή συνέβη ένα γεγονός στην οικογένεια θα πάνε όλοι μαζί σε έναν ειδικό για να τους βοηθήσει όλους μαζί. Εκεί, με τον ψυχολόγο θα παίξει, θα κάνει ασκησούλες και θα μπορέσει να ανακαλύψει τρόπους για να νοιώθει καλύτερα, να περνάει καλύτερα και να συμπεριφέρεται καλύτερα.

Αν τονίσουν ότι και οι ίδιοι θα βοηθηθούν για να βελτιωθεί το κλίμα στην οικογένεια, τότε παίρνουν ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους του παιδιού και μοιράζονται όλοι μαζί την ευθύνη της θεραπείας. Με ξεκάθαρες εξηγήσεις και χωρίς υπεκφυγές, το παιδί πλησιάζει τον ψυχολόγο χωρίς άγχος και εδραιώνει γρηγορότερα μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.

 

Γιατί να παρακολουθήσω μια ομάδα γονέων;

Η σκέψη για τις ομάδες γονέων γεννήθηκε ως απάντηση σε μια έκδηλη αγωνία που βλέπαμε στους γονείς σε διάφορους χώρους, σχετικά με τις προκλήσεις του γονεϊκού τους ρόλου. Συναντούσαμε στην καθημερινότητά μας γονείς, στα σχολεία, στη γειτονιά, σε διάφορες εκδηλώσεις που εξέφραζαν έντονες ανασφάλειες σχετικά με το αν είναι επαρκείς, αν αντιμετωπίζουν σωστά τις διάφορες καταστάσεις, τι είναι "καλό" και τι όχι.

Παράλληλα, διαπιστώναμε την ολοένα και μεγαλύτερη απομάκρυνση των γονιών μεταξύ τους, το κλείσιμο στο σπίτι και την έλλειψη μοιράσματος των εμπειριών, των διαπιστώσεων και των καλών πρακτικών. 'Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εποχή που διανύουμε και οι συνθήκες ζωής είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν, καθιστούν τους παραδοσιακούς τρόπους διαπαιδαγώγησης αναποτελεσματικούς και αφήνουν τους γονείς μετέωρους, χωρίς να μπορούν να μιμηθούν τους δικούς τους γονείς αλλά και αποκομμένους από τα φυσικά ένστικτα που θα τους βοηθούσαν να εφεύρουν κάτι νέο.

Αυτά τα κενά προσπαθούμε να τα γεφυρώσουμε μέσα από τις ομάδες. Φέρνοντας τους γονείς μαζί, για να μοιραστούν εμπειρίες, να διαπιστώσουν ότι "δεν κάνει μόνο το δικό τους παιδί έτσι", δεν είναι μόνοι μέσα στην ανασφάλεια και την αμφιβολία. Αναβιώνουμε το κλίμα της παραδοσιακής "αυλής" όπου τα παιδιά μεγάλωναν μαζί και οι γονείς είχαν μέτρο σύγκρισης και ήξεραν τι να περιμένουν σε κάθε ηλικία.

Το κυριότερο επίτευγμα όμως της ομάδας είναι ότι βοηθάει τον κάθε γονιό ξεχωριστά, μέσα από το βίωμα, να διαπιστώσει ότι οι λύσεις είναι μέσα του και το δικό του παιδί είναι διαφορετικό από όλα τα παιδιά του κόσμου.

 

end faq

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 08:45

Ομάδες αυτογνωσίας

Ποιος είναι ο εαυτός μας; Αναλωνόμαστε συνήθως στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε, κατανοήσουμε και προβλέψουμε τη συμπεριφορά του άλλου θεωρώντας αυτονόητη τη γνώση που έχουμε για τον εαυτό μας. Αγκιστρωνόμαστε συνήθως σε συμπεράσματα για τον εαυτό που μπορεί να προέρχονται από στερεότυπα άλλων για εμάς, από συμπεράσματα μας γενικευμένα και βγαλμένα από πολύ παλιές εμπειρίες μας, από δεδομένα που δεν ισχύουν πλέον. Με τον τρόπο αυτό απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τις δικές μας αξίες, επιθυμίες και ανάγκες. Το συνειδητοποιούμε αυτό όταν δυσκολευόμαστε να λύσουμε διλλήματα, όταν νιώθουμε σύγχυση, όταν δεν μπορούμε να θέσουμε προτεραιότητες, όταν νιώθουμε διαρκώς δυσαρεστημένοι …όταν νιώθουμε παραμελημένοι!

Στο Κέντρο "γίγνεσθαι " πιστεύουμε ότι η προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από μια δυναμικότητα και όχι από στασιμότητα. Εξελίσσεται, διαφοροποιείται, αλλάζει. Αυτή η εξέλιξη, διαφοροποίηση, αλλαγή δεν είναι πάντα ωφέλιμη εάν δε διαπιστώνεται και αναγνωρίζεται από τους ίδιους μας, γιατί ακριβώς δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε για να την αξιοποιήσουμε!

Μέσα στην ομάδα αυτογνωσίας συζητούμε, πειραματιζόμαστε, μοιραζόμαστε, προβληματιζόμαστε, βιώνουμε! Παρατηρούμε τον εαυτό μας, όπως και τον άλλον. Βοηθούμε τον εαυτό μας, όπως και τον άλλον. Γνωρίζουμε για τον εαυτό μας μέσα από τη σχέση με τον άλλον, μέσα από τα μάτια και του άλλου μέσα από τη συμμετοχή μας στην ομάδα.

Ο καθένας στην ομάδα είναι μοναδικός και απαραίτητος στο να ανακαλύψουμε διαφορετικές εκδοχές του εαυτού μας!

Οι συναντήσεις συντονίζονται από ψυχολόγο του Κέντρου και είναι σε εβδομαδιαία συχνότητα. Η ομάδα είναι έως και 8 άτομα.

Ο κάθε κύκλος αυτογνωσίας αποτελείται από 8 δίωρες συναντήσεις με κόστος 100 ευρώ για το σύνολο των συναντήσεων.

Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε στο 2310245524

Photo credit: fiddle oak / Foter.com / CC BY-NC-SA
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 08:43

Ομάδες παιδιών & εφήβων

Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η αξία της ομάδας ιδιαίτερα για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Η ομάδα αποτελεί μια πρωταρχική πηγή κοινωνικοποίησης από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και παρέχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο το παιδί αναπτύσσει τις ικανότητές του. Αναγνωρίζοντας αυτή τη λειτουργία το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας «γίγνεσθαι» διοργανώνει ομάδες παιδιών και εφήβων, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς και στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών και των εφήβων που συμμετέχουν στις ομάδες αυτές.

Οι ομάδες παιδιών και εφήβων προσφέρουν στα μέλη τους πολλές ευκαιρίες για αλλαγή και βελτίωση. Έχει αποδειχθεί ότι κυρίως τα παιδιά με δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά, με ελλιπώς ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες και με χαμηλή αυτοεκτίμηση ωφελούνται από ομαδικές συνεδρίες πολύ περισσότερο από ατομικές συναντήσεις με ειδικούς ψυχικής υγείας. Μέσα από τις αλληλεπίδραση μεταξύ συνομηλίκων προωθείται η μάθηση και η ενίσχυση συμπεριφορών και τρόπων σκέψης, η οποία συχνά είναι πιο ισχυρή από την ενίσχυση που προέρχεται από τους ενήλικες. Μια ομάδα λειτουργεί ως μια μικρή κοινωνία, που παρέχει στα μέλη της ευκαιρίες για κατάλληλη έκφραση και τους επιτρέπει να μάθουν και να ασκήσουν νέους, κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς.

Οι ομάδες παιδιών και εφήβων που λειτουργούν στη «Νησίδα» επικεντρώνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των μελών τους και ορισμένοι από τους στόχους τους είναι:
 • Αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας
 • Έναρξη και διατήρηση φιλικών σχέσεων
 • Ανάπτυξη συνεργασίας με συνομηλίκους
 • Ενίσχυση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
 • Εκμάθηση στρατηγικών επίλυσης συγκρούσεων


Photo credit: Joe Fakih Gomez / Foter.com / CC BY-ND
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 08:31

Οριοθετώ το παιδί μου

Μια συχνή και σημαντική δυσκολία στο γονεϊκό μας ρόλο είναι η εφαρμογή των ορίων και των κανόνων μέσα και έξω από το σπίτι. Τα όρια δοκιμάζουν τη σχέση του γονιού με το παιδί και συνήθως συνοδεύονται από αρνητικά συναισθήματα και για τις δύο πλευρές.

Θέλουμε:
 • Να οριοθετούμε το παιδί χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις στις σχέσεις μας 
 • Να οριοθετούμε το παιδί χωρίς να παρεμποδίζουμε την πρωτοβουλία και την αυτονομία του 
 • Να εκπαιδεύουμε το παιδί στην υπευθυνότητα 
 • Να μάθουμε στο παιδί να σέβεται τους κανόνες λειτουργίας του πλαισίου (σπίτι, σχολείο κλ.π)
Στον κύκλο των ομάδων γονέων με θέμα ‘οριοθετώ το παιδί μου’ εξερευνούμε τους τρόπους με τους οποίους το κάθε μέλος μπορεί να διασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων, διατηρώντας παράλληλα το ήρεμο κλίμα στο σπίτι και ενισχύοντας την υπευθυνότητα του παιδιού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από βιωματικές ασκήσεις και μοίρασμα των εμπειριών και της διαφορετικότητας της κάθε οικογένειας, ώστε μετά το πέρας των συναντήσεων οι τεχνικές να γίνουν κτήμα του καθενός με το δικό του, μοναδικό τρόπο.

Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε στο 2310245524
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 08:14

Ενθαρρύνω το παιδί μου

Εάν αντιλαμβανόμασταν πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση για τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά μας και την προσωπική μας εξέλιξη γενικότερα θα στρέφαμε την προσοχή μας στην προσπάθεια της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης του παιδιού ίσως πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Θέλουμε:
 • Να βοηθήσουμε με τη στάση μας να νιώσει το παιδί αγαπητό χωρίς προϋποθέσεις και ικανό χωρίς περιορισμούς 
 • Να του δείχνουμε ότι το αποδεχόμαστε αναγνωρίζοντας και τα μειονεκτήματά του πέρα από τα πλεονεκτήματά του 
 • Να το βοηθάμε να υπερβαίνει τους φόβους του χωρίς να το "πνίγουμε" με την υπερπροστασία μας 
 • Να το ενθαρρύνουμε να θέτει δικούς του στόχους και να επιλύει μόνο του τα προβλήματά του 
 • Να αποδέχεται και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ακόμα και τα δυσάρεστα 
 • Να ανταποκρίνεται σε εσωτερικά δικά του κίνητρα και όχι μόνο σε εξωτερικές πιέσεις 
Στον κύκλο συναντήσεων της ομάδας με θέμα "ενθαρρύνω το παιδί" θέτουμε τους παραπάνω στόχους και προσπαθούμε να εντοπίσουμε πρακτικούς τρόπους επίτευξής τους. Προσδιορίζουμε τα λάθη στα οποία συνήθως πέφτουμε και μας απομακρύνουν από αυτούς τους στόχους. Αναθεωρούμε τις προσδοκίες μας από το παιδί διερευνώντας κατά πόσο είναι ρεαλιστικές και επιβαρυντικές για το ίδιο. Διερευνούμε τους τρόπους με τους οποίους η πρόθεση κινητοποίησης του παιδιού και ενθάρρυνσής του μπορεί να βιωθεί ως καταπίεση και αποθάρρυνση από το ίδιο. Όλα αυτά μέσα από πρακτικές και βιωματικές ασκήσεις των μελών της ομάδας μας, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης.

Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε στο 2310245524
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 08:08

Επικοινωνώ με το παιδί μου

Για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας, όπλο μας είναι η ισχυρή σχέση μαζί τους. Το Κέντρο "γίγνεσθαι" στον κύκλο συναντήσεων με θέμα "επικοινωνώ με το παιδί μου", στοχεύει στην ενίσχυση της σχέσης αυτής μέσα από τη βελτίωση της επικοινωνίας.

Στην επικοινωνία μας με το παιδί θέλουμε:
 • Να συζητούμε με το παιδί μας χωρίς να νιώθει ότι το ανακρίνουμε 
 • Να μας νιώθει "δίπλα του" και όχι "απέναντί του" στην κουβέντα μας μαζί του 
 • Να νιώθει ότι το σεβόμαστε και το αποδεχόμαστε 
 • Να νιώθει ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί και τις πιο σκοτεινές του σκέψεις 
 • Να το βοηθούμε μέσα από τη συζήτηση να εντοπίζει μόνο του τις λύσεις στα προβλήματά του 
 • Να το βοηθούμε να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του 
Στις συναντήσεις συστήνονται τρόποι βελτίωσης της προσέγγισης του παιδιού, μέσα από βιωματικές ασκήσεις τεχνικών επικοινωνίας στοχεύοντας στους παραπάνω στόχους. Προτείνονται συμπεριφορές επικοινωνίας που διευκολύνουν την κατανόηση των αναγκών του παιδιού, και στοχεύουν στην ενθάρρυνση, το σεβασμό και την ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης από την πλευρά του παιδιού. Μέσα από την υιοθέτηση νέων τρόπων επικοινωνίας μειώνονται οι συγκρούσεις στην οικογένεια και δημιουργείται μια νέα σχέση με το παιδί, βασισμένη στη συνεργασία και το σεβασμό.

Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε στο 2310245524
Σελίδα 1 από 2