logo

Χριστούγεννα 2020: Μικρές συμβουλές με μεγάλη αξία

Γράφτηκε από την 

Ήρθαν και πάλι οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Μόνο που φέτος, αυτές οι μέρες θα είναι διαφορετικές! Όπως άλλωστε και όλες οι μέρες του 2020.

Σίγουρα τα συναισθήματα όλων μας είναι πολλά και στο μεγαλύτερο μέρος τους αρνητικά και άσχημα. Όμως με λίγη θέληση, σχεδιασμό και φαντασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστές αναμνήσεις, να ανακαλύψουμε, να μάθουμε και να παίξουμε!
Ακολουθούν συμβουλές και ιδέες για να κρατήσουμε τα παιδιά και τον εαυτό μας υγιή εν μέσω καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΜΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΗ ΒΑΡΕΜΑΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Έχουμε πλέον όλοι καταλάβει ότι μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα βοηθά να διατηρήσουμε την ισορροπία, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να οργανώνουμε το χρόνο μας, να τηρούμε τα ωράρια ύπνου και φαγητού, να φροντίζουμε τον εαυτό και τους άλλους με καλή διατροφή και γυμναστική. Να εξασφαλίζουμε στιγμές εκτόνωσης και διασκέδασης, όπως και στιγμές ησυχίας και και ξεκούρασης. Δε χρειάζεται όμως διαρκώς να ψάχνουμε τρόπους να κρατάμε τα παιδιά και εμάς απασχολημένους και χαρούμενους, ψάχνοντας μανιωδώς ιδέες για νέες δραστηριότητες ψηφιακές και μη.
Είναι πολύ βοηθητικό να κάνουμε πρόγραμμα και δημιουργικές δραστηριότητες όμως ας μην πανικοβαλλόμαστε όταν ακούμε τα παιδιά να παραπονιούνται ότι βαριούνται. Όταν το παιδικό μυαλό είναι απαλλαγμένο από το διαρκή βομβαρδισμό με προτάσεις από τους γονείς, αναπτύσσει τη θέληση και τη δημιουργικότητα για να βρει τη διασκέδαση μόνο του. Η ιδέα φυσικά δεν είναι να αφήσουμε τα παιδιά μας να υποφέρουν από βαρεμάρα, αλλά να μάθουν πώς να τη νικούν! Μπορούν να αναζητήσουν μόνα τους τρόπους, να πιάσουν ενα βιβλίο, να μαλώσουν με τα αδέλφια τους, να ξεθάψουν ενα παζλ, να αναζητήσουν ένα νέο χόμπι.
Είναι λογικό σε έναν κόσμο με υπερβολικά πολλά ερεθίσματα να μην αντέχουμε τις στιγμές βαρεμάρας. Όμως το σίγουρο είναι ότι η βαρεμάρα οδηγεί σε επινοητικότητα και μπορεί να παρακινήσει το παιδί να κινητοποιηθεί. Η ικανότητα διαχείρισης της βαρεμάρας συνδέεται με την αυτογνωσία και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Αφήστε τα λοιπόν να βαρεθούν και κάποιες στιγμές της ημέρας, μόνο καλό θα τους κάνει.


ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Τα παιδιά καθημερινά ακούν πολλές πληροφορίες και δέχονται πολλά ερεθίσματα σχετικά με την πανδημία. Ακόμη και αυτά που δεν εκφράζονται πολύ, σίγουρα έχουν πολλές ερωτήσεις και πιθανώς κάποια αβεβαιότητα, ακόμα και φόβο. Η ανοιχτή συζήτηση και η επιβεβαίωση από τους γονείς ότι όλα θα πάνε καλα βοηθά πολύ.
Φροντίστε να ενημερώνεστε μόνο από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές και να φιλτράρετε τις πληροφορίες που περνάτε και στο παιδί, ανάλογα με την ηλικία του. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και βοηθήστε το να εκφράσει τα δικά του. Ενημερώστε το π.χ. για το παρκο που έχει κλείσει δίνοντας βάρος σε ζητήματα ασφαλείας πισω από το κλείσιμο αυτό. Μιλήστε για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, δίνοντας έμφαση στους κανόνες υγιεινής και αυτο-φροντίδας. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε να δίνουμε στην πληροφορία ένα νόημα, μια θετική διάσταση και μια χρησιμότητα για εμάς και για το παιδί μας, όχι απλά να μεταφέρουμε τον πανικό και τον τρόμο.
Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν αυξημένο άγχος, η συμπεριφορά τους μπορεί να αλλάξει. Μην εκπλαγείτε εάν τα παιδιά σας παρουσιάζουν αλλαγές στη διάθεση και είναι τη μια στιγμή χαρούμενα και ενθουσιασμένα ενώ την επόμενη κλαίνε χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν το λόγο. Είναι φυσιολογικό να μην είναι συγκεντρωμένα, να είναι πιο ανυπάκουα, να παραπονιούνται για σωματικούς πόνους ή να ζητούν περισσότερο την παρουσία σας. Αυτή την περίοδο χρειάζεται να είμαστε πιο υπομονετικοί και υποστηρικτικοί με τα παιδιά μας. Να θυμάστε όμως πάντα ότι δεν είστε μόνοι. Οποιαδήποτε στιγμή το χρειάζεστε, μη διστάσετε να αναζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας.


ΜΕΤΡΙΑΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΟΘΟΝΗΣ
Σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου χρόνο, όλοι μας ήρθαμε σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας και γίναμε πιο "τεχνολογικοί". Ας προσπαθήσουμε την περίοδο των γιορτών να περιορίσουμε το χρόνο που περνάμε κι εμείς και τα παιδιά μας μπροστά στην οθόνη. Ας επιδιώξουμε μια ισορροπία μεταξύ των ψηφιακών και των μη-ψηφιακών δραστηριοτήτων μας. Θα εκπλαγούμε από το πόσα πράγματα μπορούμε να ανακαλύψουμε για τα παιδιά μας αλλά και για τον ίδιο τον εαυτό μας αν βάλουμε πχ σαν πρόκληση να περνάμε 4 ώρες κάθε απόγευμα χωρίς κινητά και οθόνες!


ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ

Η δημιουργικότητα έχει συνδεθεί επιστημονικά με θετικά συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας. Το να φτιάχνουμε και να δημιουργούμε πράγματα με τα χέρια μας μπορεί να αλλάξει αμέσως τη διάθεσή μας και να έχει μακροχρόνια θετική επίδραση στον τρόπο σκέψης μας. Φτιάξτε χειροποίητα στολίδια, μαγειρέψτε, φτιάξτε κάρτες ευχών, τυλίξτε μόνοι τα δώρα σας, καντε με κάθε τρόπο παραγωγικά και δημιουργικά τα χέρια σας και θα δείτε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη διάθεσή σας!


ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ
Επιστημονικές έρευνας δείχνουν οτι κάποιες συμπεριφορές μας μπορούν να προάγουν την ευτυχία μας. Μια από τις αποδεδειγμένες ερευνητικά συμπεριφορές στην ανάδειξη της ευτυχίας είναι η προσφορά στους συνανθρώπους μας. Οι πράξεις καλοσύνης προς τους αγαπημένους μας αλλά και προς τους συνανθρώπους μας γενικά, μπορούν να προάγουν την ευτυχία μας αφού κάνουν τον παραλήπτη να αισθάνεται καλύτερα και το δέκτη να νιώσει χρήσιμος και πιο ευτυχισμένος. Μιλήστε θετικά για τους συντρόφους σας, πείτε στα παιδιά σας πόσο τα αγαπάτε, χαρίστε ό,τι σας περισσεύει σε κάποιον που μπορεί να το έχει ανάγκη, καλέστε πιο συχνά τους παππούδες στο τηλέφωνο, δώστε εθελοντικά αίμα, φυτέψτε ένα δεντράκι.
Με λίγα λόγια καντε το καλό και ρίξτε το στο γυαλό..αυτό θα βρει το δρόμο του για να γυρίσει πίσω.ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΣΑΣ
Η διατήρηση των κοινωνικών μας επαφών και η σύνδεση με το κοινωνικό μας περίγυρο είναι απαραίτητη, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά και τους εφήβους. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστούμε το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα είναι να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά μας. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας, θετικές και αρνητικές, ρωτήστε τους αγαπημένους σας στο σπίτι πως νιώθουν κάθε μέρα, τι σκέφτονται, τι όμορφο έκαναν. Διατηρήστε το ενδιαφέρον σας και φροντίστε τις σχέσεις σας. Βιντεοκλήσεις και ομαδικές συνομιλίες με φίλους και συγγενείς είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, να εκφραστούμε και να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα.

Γιατί η χαρά όταν μοιράζεται, διπλασιάζεται! Και η μοιρασμένη λύπη, είναι μισή λύπη!


Καλές γιορτές σε όλους!