logo

Παιδί και διάβασμα: Κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη

Γράφτηκε από την 

 

Όταν το παιδί επιστρέφει μετά από τόσες ώρες στο σχολείο, το μόνο που θέλει είναι να ξεκουραστεί και να παίξει. Είναι επομένως αναμενόμενο να προσπαθεί να αποφύγει τη μελέτη. Εξάλλου, δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να καταλάβει την αξία της μάθησης.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε; 

  • Σταθερό ημερήσιο προγραμμα

Το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για τη μελέτη του παιδιού και όχι μόνο. Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στο πότε θα φάει το παιδί, πότε θα διαβάσει, πότε θα ξεκουραστεί, πότε θα παίξει, πότε θα κοιμηθεί. Η καθημερινή ρουτίνα δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί, ενώ παράλληλα δεν αφήνει περιθώρια για εντάσεις, όπως «Άσε με τώρα, θα διαβάσω μετά» ή «Πρώτα θα παίξω και μετά θα διαβάσω».

  • Υπάρχει ιδανική ώρα για μελέτη; 

Μετά το σχολείο, το παιδί χρειάζεται ξεκούραση για περίπου μία ώρα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί σκέψη. Αποτρέψτε το παιδί από το να κάνει επανάληψη λίγο πριν φύγει για το σχολείο, καθώς το διάβασμα της τελευταίας στιγμής δημιουργεί άγχος και δυσκολεύει τη συγκέντρωση. Η συγκέντρωση είναι καταλυτικός παράγοντας για τη μάθηση. Συχνά βέβαια, είναι δύσκολο να μην αφαιρεθεί ένα παιδί ή να μην παρασυρθεί από την ανυπομονησία του να τελειώσει. Μάθετέ του τεχνικές που το βοηθούν να ξαναβρεί τη συγκέντρωσή του σε τέτοιες στιγμές, όπως το να παίρνει βαθιές ανάσες με αργό και ρυθμικό τρόπο, εστιάζοντας την προσοχή στην αναπνοή του. Επίσης, μπορεί να κλείνει για λίγο τα μάτια, να μετρά έως το 10 και, όταν νιώσει πια έτοιμο, να τα ανοίγει και να συνεχίζει.

  • Ο καταλληλος χώρος για μελέτη 

Καλό είναι το παιδί να διαβάζει σε ένα μέρος φωτεινό και ήσυχο, μακριά από παράθυρο και τηλεόραση. Το γραφείο ή τραπέζι που διαβάζει το παιδί πρέπει να είναι συμμαζεμένο και χωρίς περιττά αντικείμενα πάνω του, πχ κασετίνα, κινητό τηλέφωνο, φωτογραφίες. Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι σταθερός, όχι να διαβάζει τη μία μέρα στην κουζίνα, την επόμενη στο σαλόνι, και την άλλη στο δωμάτιό του. Επίσης, είναι απαραίτητο να περιορίζονται οι θόρυβοι που αποσπούν τη συγκέντρωσή του, όπως ραδιόφωνο, παιδιά που παίζουν έξω, έντονες συζητήσεις ενηλίκων. Μοναδική εξαίρεση είναι η μουσική, χωρίς στίχους και σε χαμηλή ένταση, καθώς μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη συγκέντρωση και το άγχος, ενώ παράλληλα καλύπτει πιθανούς εξωτερικούς ήχους που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

  • Στην πράξη

Προτού ξεκινήσει το παιδί, βοηθήστε το να σκεφτεί ποιά βιβλία, τετράδια και υλικά θα χρειαστεί (πχ μολύβι, γόμα, χάρακας κα), ανάλογα με το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Αφήστε το να ορίσει την ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει και επιβραβεύστε το εφόσον ξεκινήσει μέσα σε 5 λεπτά από την ώρα αυτή. Καθίστε δίπλα του τα πρώτα μόνο λεπτά. Μιλήστε μαζί για τα μαθήματα, ποιά είναι, αν είναι εύκολα, και παρορτύνετέ το να συνεχίσει μόνο του. Προτείνετέ του να ξεκινάει με τα πιο δύσκολα μαθήματα, να υπογραμμίζει τα κύρια σημεία ή να κολλά στον τοίχο τις σημαντικές σημειώσεις.

Όταν δυσκολεύεται, ενθαρρύνετέ τομε φράσεις όπως «Φαίνεται λίγο δύσκολο, θέλεις να δοκιμάσουμε μαζί;» ή «Πολύ καλή δουλειά μέχρι εδώ, να συνεχίσουμε μαζί;». Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί και μην είστε πολύ πιεστικοί. Αναγνωρίστε του την προσπάθεια και επιδιώξτε να κάνετε την ώρα της μάθησης ευχάριστη και όχι καταναγκαστικό έργο.

Μην ξεχνάτε τα διαλείμματα. Καλύτερα να προγραμματήσετε εξ αρχής μια 2ωρη μελέτη με διαλείμματα, παρά να στριμώξετε όλα τα μαθήματα σε μια ώρα. Τα παιδιά Δημοτικού χρειάζονται ενα μικρό διάλειμμα κάθε 25–30 λεπτά, ενώ αντίστοιχα, ένα παιδί Γυμνασίου/Λυκείου κάθε 45-50 λεπτά. Κατά τη διαρκεια των διαλειμμάτων ενθαρρύνετε το παιδί να σηκωθεί, να περπατήσει, να φάει, να πάει τουαλέτα, ομως αποφύγετε την τηλεόραση.

 

  • Να θυμάστε:

Οι γονείς δεν είναι εκπαιδευμένοι να κανουν τη δουλειά του δασκάλου. Συνεπώς, αν δυσκολεύεστε, αναθέστε τη μελέτη σε κάποιον άλλον. Οι εντάσεις και οι καυγάδες φθείρουν τη σχέση σας με το παιδί και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεσή του για μάθηση.

Και μην ξεχνατε ότι το πιο σημαντικό είναι να δώσετε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Αν θέλετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα, δείξτε του πως κι εσείς το αγαπάτε. Να σας βλέπει με ένα βιβλίο, είναι πιο αποτελεσματικό από το να του δώσετε ένα βιβλίο.